Hoće li Vrhovni sud poništiti Roe protiv Wadea?
Hoće li Vrhovni sud poništiti Roe protiv Wadea?

Video: Hoće li Vrhovni sud poništiti Roe protiv Wadea?

Video: Hoće li Vrhovni sud poništiti Roe protiv Wadea?
Video: Арта Биљали Зендели: Виновникот мора да ги сноси последиците од војната 2024, April
Anonim

The vrhovni sud malo je vjerovatno da će preokrenuti Roe v . Wade u bliskoj budućnosti, ali u srijedu, sudije su saslušale argumente o zakonu o pobačaju u Louisiani da mogao vidi sud postepeno sužavaju opseg zaštite koji se prvi put pojavio u značajnoj odluci iz 1973. godine.

Zbog toga, hoće li Roe protiv Wadea biti poništeni 2019.?

Kada je prošlo u januaru 2019 , pozdravljen je kao jedna od najjačih zaštita za pristup abortusu u bilo kojoj državi u zemlji. Zakon osigurava da ako Roe v . Wade bili ikada prevrnuto , abortus bi ostao legalna zdravstvena procedura u Njujorku - a pacijenti i doktori ne bi išli u zatvor.

Slično tome, kako je Roe protiv Wadea neustavan? Roe v . Wade bila je značajna odluka Vrhovnog suda SAD iz 1973. godine. Sud je odlučio da je državni zakon koji zabranjuje abortuse (osim da bi se spasio život majke) neustavan . U odluci se navodi da se pravo žene na privatnost proširuje na fetus/nerođeno dijete koje je nosila.

Neko se također može zapitati, da li je Roe protiv Wadea poništen?

Anketa iz jula 2018. pokazala je da samo 28% Amerikanaca to želi od Vrhovnog suda preokrenuti Roe v . Wade , dok 64% nije željelo da bude presuda prevrnuto.

Koja je priča iza Roea protiv Wadea?

Roe v . Wade bila je značajna pravna odluka donesena 22. januara 1973. godine, u kojoj je Vrhovni sud SAD-a poništio statut Teksasa koji zabranjuje abortus, efektivno legalizujući postupak širom Sjedinjenih Država. Prije Roe v . Wade , abortus je bio ilegalan u većem dijelu zemlje od kasnog 19. vijeka.

Preporučuje se: