Zašto Linkoln nije potpisao zakon Wadea Davisa?
Zašto Linkoln nije potpisao zakon Wadea Davisa?

Video: Zašto Linkoln nije potpisao zakon Wadea Davisa?

Video: Zašto Linkoln nije potpisao zakon Wadea Davisa?
Video: Реконструкция: Часть I - APUSH и история США EOC 2024, Maj
Anonim

Radikalni republikanci su bili ogorčeni zbog toga Linkoln nije potpisao the račun . Linkoln želeo da popravi Uniju izvođenjem deset posto plan . Vjerovao je da bi bilo preteško popraviti sve veze unutar Unije Wade – Davis bill prošao.

Imajući ovo u vidu, koja je bila svrha zakona Wadea Davisa?

The Wade - Davis Bill zahtijevao da 50 posto bijelih muškaraca u državi položi zakletvu na lojalnost kako bi bili ponovo primljeni u Uniju. Osim toga, od država se tražilo da crncima daju pravo glasa. Kongres je usvojio Wade - Davis Bill , ali predsjednik Linkoln je odlučio da to ne potpiše, ubivši račun sa džepnim vetom.

Isto tako, po čemu se zakon Wadea Davisa razlikovao od Linkolnovog plana? The Wade - Davis Bill također je odredio da će vojni guverneri biti imenovani od strane predsjednika da nadgledaju svaku prethodno otcijepljenu državu. Ovaj zakon bi napraviti teže je za otcijepljene države da se pridruže Uniji nego Linkolnov plan.

Osim ovoga, zašto je Linkoln stavio veto na kvizlet Wadea Davisa Billa?

Odbijanje predsjednika da potpiše a račun koji je prošao kroz kongres. U znak odmazde Lincoln's džep veto of the Wade - Davis Bill , bijesni republikanci su napisali Wade - Davis Manifest, koji je predsjednika optužio, između ostalih grijeha, za uzurpaciju vlasti i pokušaj korištenja ponovno primljenih država kako bi osigurao svoj ponovni izbor.

Je li Wade Davis Bill bio dobar?

Bilo da Wade - Davis Bill bio pozitivan ili negativan je, naravno, stvar mišljenja. U svakom slučaju, predsjednik Linkoln je ubio račun džepnim vetom. Jedna stvar koja se sa sigurnošću može reći je da je bill's odredbe su bile dobro za Afroamerikance na jugu, jer bi im bilo dozvoljeno da glasaju.

Preporučuje se: