Šta je teorija usredsređenog na sunce?
Šta je teorija usredsređenog na sunce?

Video: Šta je teorija usredsređenog na sunce?

Video: Šta je teorija usredsređenog na sunce?
Video: MAKRONOVA IZJAVA ODJEKUJE PLANETOM! "Moguć je VELIKI RAT u Evropi!" - Srbija Online 2024, April
Anonim

Nikola Kopernik je bio poljski astronom koji je izneo teorija da je Ned miruje u blizini centar Univerzuma, i da se Zemlja, okrećući se oko svoje ose jednom dnevno, godišnje okreće oko Ned . Ovo se zove heliocentrična , ili Ned - centriran , sistem.

Šta je onda teorija o Suncu?

Heliocentrični teorija tvrdi da je sunce je centralno tijelo Sunčevog sistema, a možda i svemira. Uprkos ovom otkriću, prevladavaju teorija u to vrijeme bio geocentričan (Zemlja- centriran ) svemir, u kojem se vjerovalo da se sva nebeska tijela okreću oko Zemlje.

Drugo, gdje je nastala heliocentrična teorija? Nikola Kopernik je u svom De revolutionibus orbium coelestium ("O revoluciji nebeskih sfera", prvi put štampanom 1543. u Nirnbergu) predstavio raspravu o heliocentrični model univerzuma na isti način kao što je Ptolomej u 2. veku predstavio svoju geocentriku model u svom Almagestu.

Prema tome, kada je heliocentrična teorija prihvaćena?

1543, Zašto je heliocentrična teorija važna?

The Heliocentrična teorija kaže da je Sunce ono oko čega se planete okreću. Razlog zašto je Kopernik toliko dugo čekao da objavi svoj teorija na to je zbog činjenice da je Crkva (koja se u to vrijeme mogla prepoznati kao teološki diktator) vjerovala isključivo u geocentrične teorija.

Preporučuje se: