Ko je rekao Sapere Aude?
Ko je rekao Sapere Aude?

Video: Ko je rekao Sapere Aude?

Video: Ko je rekao Sapere Aude?
Video: merli sapere aude capítulo 4 HD 2024, Maj
Anonim

“Imaj hrabrosti da koristiš svoj razum!”, (na latinskom sapere aude!) je bojni poklič prosvjetiteljstva. To je artikulisao Immanuel Kant u svom poznatom članku 'Šta je prosvjetljenje?

Imajući ovo u vidu, šta znači Sapere Aude?

Sapere aude je latinska fraza značenje "Usudite se da znate"; i takođe se slobodno prevodi kao "Usudi se da budeš mudar", ili još slobodnije kao "Usudi se da razmišljaš svojom glavom!" Prvobitno korišten u Prvoj knjizi pisama (20. p.n.e.), rimski pjesnik Horacije, izraz Sapere aude postao povezan sa dobom prosvetiteljstva, šta je Kant opisao motom usudi se znati? Latinski izraz "Sapere Aude!" znači " Usudi se da znaš !" Šta nas sprječava da tražimo prosvjetljenje, prema Kant , nije toliko nedostatak intelektualnih sposobnosti koliko nedostatak intelektualne hrabrosti. Kantov moto podstiče svoje čitaoce da skupe hrabrost koja im je potrebna da sami razmišljaju.

Shodno tome, KO JE REKAO da se usuđuješ?

Imanuela Kanta

Koja je Kantova definicija prosvjetljenja?

Kant . Šta je Prosvetljenje . Prosvetljenje je čovekov izlazak iz njegove samonametnute nestarosti. Ova nestarost je samonametnuta ako njen uzrok nije u nedostatku razumijevanja, već u neodlučnosti i nedostatku hrabrosti da se koristi vlastiti um bez tuđeg vodstva.

Preporučuje se: